Teambegeleiding

Er zijn veel verschillende redenen om een team te laten begeleiden in haar ontwikkeling. Soms omdat er een eilandencultuur ontstaan is die effectieve samenwerking verhindert. Of de processen en taakverdeling zijn sterk veranderd waardoor ook een andere vorm van samenwerking nodig is. En soms worden de resultaten wel bereikt maar is het plezier in het werken met elkaar onvoldoende. Kortom, elk traject is uniek. Om een indruk te krijgen van een ontwikkeltraject lees je hieronder het verslag van een interview met Erik Obbink, Manager Internal Audit bij Menzis.

~IN DE PRAKTIJK~

Teambegeleiding in de praktijk: Menzis

In gesprek met Erik Obbink, Manager Internal Audit

Wat was de aanleiding om een ontwikkeltraject te starten met de focus op gedrag?
Het bestuur wil een invulling van de afdeling en functie van Audit die beter aansluit bij hun behoefte. We hebben een verandertraject opgestart waarin een nieuwe vaktechniek en een traject gericht op persoonlijke en teamontwikkeling centraal staan. In aanvulling op de competenties die voor auditors als vanzelfsprekend worden beschouwd, zoals analytisch en schriftelijke vaardigheden zijn voor de ‘Auditor 2.0’ de volgende competenties leidend: inleven, impact, overtuigen en waarmaken.

Joris is energiek en maakt een goede klik met de groep. Hij hanteert een mooie combinatie van theorie en praktijk. Joris is in staat om mensen waar nodig op een effectieve manier te confronteren waardoor je aan het denken wordt gezet.

Dit traject gaat over zowel veranderen op de harde kant en zachte kant? Hoe werkt dat in de praktijk?
Dit gaat hand in hand. Door een andere invulling aan de Audit taak te geven, wordt er ook ander gedrag gevraagd en ook steeds meer getoond. De medewerkers zitten nu vaker met het management als klant om tafel en dit vraagt een andere houding en vaardigheden. Voor de leidinggevenden van de afdeling betekent dit dat zij meer als in het verleden medewerkers moeten faciliteren en coachen in hun ontwikkeling. Om elkaar te helpen in deze ontwikkeling heeft het team de kernwaarden die ons bindt opnieuw vastgesteld.

Lees verder

"Ik heb een aantal keer met Joris samengewerkt en ik heb hem leren kennen als een enthousiaste, geïnteresseerde, integere en doortastende procesbegeleider en coach. Joris is erg goed in het scheiden van hoofd- en bijzaken, hij helpt je om de werkinhoud los te laten en om de onderliggende patronen feilloos scherp te krijgen. Hierdoor gaan de gesprekken als snel over de essentie. Het is in die gesprekken soms hard werken, maar het gebeurt op een plezierige, ontspannen manier. Hij heeft mij geholpen om beter inzicht in én grip op de situatie te krijgen, om mijn eigen kracht en energie terug te vinden en om mijn eigen doelen beter te benoemen en te realiseren. "

Jan Willem Grandia | Manager Controlling & Compliance, ASN Bank

"In mijn vorige baan deed ik werk waarin mijn hart niet lag. Ik ervoer veel stress, en wist: Dit kan en wil ik niet langer. Ik besloot een nieuwe baan te zoeken, maar wist niet wat ik wilde. In ieder geval wilde ik voorkomen dat ik op de verkeerde banen zou solliciteren. Dat was de reden dat ik in contact kwam met Joris. Tijdens het intakegesprek had ik het vertrouwen dat Joris mij begreep en mij verder zou kunnen helpen. Joris bleek dieper te gaan dan ik had verwacht. Hij wilde niet alleen dat ik een nieuwe baan zou vinden, Joris hielp mij om mijzelf beter te leren kennen. Dat is de basis voor een goede baankeuze. De modellen die hij gebruikte, leverden mij meer zelfinzicht op. Ook kreeg ik praktijkopdrachten mee naar huis. Ik kreeg inzicht in patronen en denkbeelden die ik al jaren had opgebouwd. Ik voelde me tijdens de sessies welkom en gehoord. Joris is oprecht geïnteresseerd, enthousiast en kan goed luisteren. Hij vraagt door en weet snel de kern te raken. Inmiddels ben ik met een nieuwe deeltijdstudie begonnen. "

Gerco van Breemen |

"“Joris is an excellent team coach – he brings a fantastic blend of likeability, high EQ and the ability to cut through with strong advice to help you see where you are going wrong. I’ve really valued his ability to hold the mirror up to help me see how I can be a better manager.” "

James Drinkwater | Head of Built Environment at Laudes Foundation

"Joris heeft een leiderschaps traject in onze afdeling bij Thales op een indrukwekkende en uitstekende manier begeleid en uitgevoerd. Uitstekende en blijvende resultaten voor de deelnemers. "

Gerrit van Tilborg | Sales Director Thales

"Joris is energiek en maakt een goede klik met de groep. Hij hanteert een mooie combinatie van theorie en praktijk. Joris is in staat om mensen waar nodig op een effectieve manier te confronteren waardoor je aan het denken wordt gezet. "

Erik Obbink | Manager Internal Audit Menzis

"Joris is an excellent coach and very strong in developing teams and individuals as well. He is great in challenging people to step out of their comfort zone and really make progress in developing themselves. Furthermore he’s a genuinely good guy and that makes working with him easy and fun. "

Mimoun Ennahachi | HR Director at Bel Leerdammer BV

"Joris heeft mij begeleid in een coachingstraject van zes sessies. Ik heb de coaching van Joris als zeer constructief en ontzettend leerzaam ervaren. Joris wist door door te vragen keer op keer tot de kern te komen. Joris wist ontzettend goed mijn flarden aan antwoorden tot een duidelijke en heldere formulering te hervormen. Dankzij de begeleiding van Joris heb ik grote stappen gemaakt, die ik zonder hem zeker niet had gemaakt. De coaching in de Kennemerduinen met vooraf een koffietje in de surfcamper werkte voor mij perfect. Ik werd op dat moment helemaal uit mijn "dagelijkse doen" gehaald. Ik kan het iedereen die op zoek is naar coaching aanraden! "

Alain Heunen |
~AANPAK INTO MOVING~

Samen beweging creëren

In mijn aanpak staan de volgende thema’s altijd centraal: vertrouwen, openheid en autonomie. Dit betekent dat ik veel tijd investeer in het creëren van een zo veilig mogelijke omgeving voor het team. Daarbij pas ik mijn snelheid, toon en directheid aan en nodig de teamleden tegelijkertijd uit om een stap te maken. Humor kan daarbij soms goed werken want leren kan en moet ook leuk zijn.

Vaak start ik met individuele intakes om persoonlijk kennis te maken. Hierbij geef ik de teamleden zoveel mogelijk grip en verantwoordelijkheid op hun persoonlijke ontwikkeling. Als gecertificeerd trainer van Persolog® maak ik gebruik van DISC Persoonlijkheidsprofielen ter ondersteuning van zelfinzicht en communicatie over de teamdynamiek. Het ontwikkeltraject zelf bestaat uit meerdere blokken en is verspreid over de tijd zodat de inzichten en vaardigheden daadwerkelijk toegepast kunnen worden in de praktijk. Afsluitend vinden er eindgesprekken plaats met teamleden en de leidinggevende om de gerealiseerde groei te kunnen voortzetten in de toekomst.

Wil jij in beweging komen?

Neem contact met me op